3o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
fonts

Για μισό λεπτάκι ρε παιδιά τι είναι τελικά η βαρύτητα; Είναι δύναμη όπως την όρισε ο Isaac Newton ή είναι κάτι που σχετίζεται με την καμπύλωση του χωροχρόνου όπως μας είπε ο Einstein;
Ποιος είχε δίκιο; Πάμε να δούμε!

 

 

fonts

     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               .

fonts

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΖΩΕΣ

kwantiki
Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή τους, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης προσφέρουν ως δώρο στους αναγνώστες τους ένα «βιβλιαράκι» που ο συγγραφέας του το έκανε δώρο στον εαυτό του πρώτ’ απ’ όλα.
Βιογραφούνται οι: Planck · Einstein · Rutherford · Bohr · Compton · de Broglie · Schroedinger · Born · Heisenberg · Pauli · Dirac · Fermi
Το εξώφυλλο του βιβλίου, που το φιλοτέχνησε η Ιφιγένεια Βασιλείου, βραβεύθηκε με Έπαινο από τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης ΕΒΓΕ 2015.
Έκδοση εκτός εμπορίου, διατίθεται δωρεάν σε μορφή pdf. Κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο 

https://www.cup.gr/book/megali-epistimi-endiaferouses-zoes/

fonts

Ο φυσικός Μπράιαν Γκριν εξηγεί τη Θεωρία των Υπερχορδών, την ιδέα πως απειροελάχιστες ίνες ενέργειας δονούνται σε 11 διαστάσεις δημιουργώντας όλα τα σωματίδια και τις δυνάμεις στο σύμπαν.

Πηγή: TED 

fonts

HYPATIA

Η ΥΠΑΤΙΑ δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές σχολείων μαζί με τους καθηγητές τους να μελετήσουν τα θεμελιώδη σωματίδια της ύλης και τις αλληλεπιδράσεις τους μέσω της γραφικής απεικόνισης των προϊόντων των συγκρούσεων σωματιδίων. Τα προϊόντα αυτά είναι «γεγονότα» που ανιχνεύθηκαν από το πείραμα ATLAS στον πιο ισχυρό επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου, το LHC στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων, CERN στη Γενεύη.

http://hypatia.iasa.gr/ 

fonts

peiramata
Ο Robert P. Crease, μέλος του τμήματος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Stony Brook και ιστορικός στο Εθνικό Εργαστήριο του Brookhaven, είχε ζητήσει σε έναν αριθμό φυσικών επιστημόνων να κατονομάσουν τα πιο υπέροχα πειράματα όλων των εποχών. Με βάση το κείμενο του George Johnson που δημοσιεύτηκε στο New York Times θα δούμε στη συνέχεια τα 10 πειράματα που ήρθαν πρώτα σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα.

Περισσότερα...