3o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
fonts

triiris
Τριήρης
Η Αθηναϊκή τριήρης ήταν ένα τεχνούργημα που αποτέλεσε καινοτομία για την εποχή του. Η σύλληψη του σχεδιασμού ενός πολεμικού πλοίου ευέλικτου σε ελιγμούς και ικανού για ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων λόγω των πολυάριθμων κουπιών του χάρισε στην Αθήνα ένδοξες νίκες στο πεδίο της θάλασσας.

Δείτε τη συνέχεια εδώ

Πηγή https://www.maxmag.gr/ 

fonts

Στο διαδραστικό βίντεο που ακολουθεί αποτυπώνεται η συμβολή της ελληνικής επανάστασης του 1821 στη διαχρονική ιστορική πορεία του ελληνισμού. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων του σχολείου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών σε θέματα ιστορίας και τέχνης. Το επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός του σχολείου Σκουρτανιώτη Παναγιώτα.

 

fonts

«Κερκόπορτα; Αστεία πράγματα»
Η Ελένη Αρβελέρ διαλύει τους μύθους για την Αλωση

ottoman lectures

Η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ θυμάται παλαιότερα τους- ξένους φοιτητές της στη Σορβόννη να της στέλνουν… συλλυπητήριο τηλεγράφημα κάθε 29η Μαΐου, την ίδια ώρα που τα περισσότερα Ελληνόπουλα αν τα ρωτούσες τι έγινε τη μέρα εκείνη δεν ήξεραν ακριβώς. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αντιστράφηκε. Στην Ελλάδα έγινε, λίγο έως πολύ, μόδα να θυμόμαστε κάθε χρόνο τέτοια μέρα την Αλωση της Πόλης- μερικοί από κεκτημένη ταχύτητα ή άγνοια μιλούν για «εορτασμό», αντί για επέτειο, και να μην αρκούμαστε στον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης, κάθε 25 του Μαρτίου. Μεγάλη η σημασία της Πόλης, θα πει κανείς, για τους Ελληνες. Σωστό. Οπότε και η συμβολική σημασία της Αλωσης είναι εξίσου μεγάλη. Εστω και αν η πολιορκία της από τους Οθωμανούς ήταν απλώς μία από τις πολλές, έστω και αν το κλίμα της εποχής ήταν τέτοιο, η κατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν τέτοια, που έκπληξη θα ήταν το να μην αλωθεί η Πόλη.

«Βρισκόμαστε στα μέσα του 15ου αιώνα, γύρω στο 1450. Η Πόλη είναι μια μικρή πόλη πια- έχει δεν έχει 70.000 κατοίκους, όταν άλλοτε είχε περάσει το μισό εκατομμύριο» αφηγείται στα «ΝΕΑ» η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, επιχειρώντας να βάλει για λογαριασμό μας τα πράγματα στη θέση τους, να καταγράψει αλήθειες και μύθους της Αλωσης έτσι όπως μόνο μία βυζαντινολόγος με τη δική της διαδρομή μπορεί να κάνει. «Η Πόλη έχει αποδεκατιστεί από την πανώλη και τις αλλεπάλληλες πολιορκίες των Τούρκων. Αλλά και από τις διαμάχες των Δυτικών, αφού οι προστριβές Γενοβέζων και Βενετσιάνων γίνονταν στο λιμάνι της μέσα. Υπήρχε και μια τάση ανεξαρτητοποίησης των λίγων χωρών που παρέμεναν ελεύθερες- όχι μόνο του Μυστρά που παρεμπιπτόντως έπεσε το 1460, επίσης στις 29 Μαΐου! Η κατάσταση ήταν μιας ανασφάλειας γενικής».

Περισσότερα...

fonts

Το παλάτι της Κνωσού σε μια εκπληκτική τρισδιάστατη απεικόνιση.

Ένα απολαυστικό βίντεο προσφέρει στους θεατές εντυπωσιακή ξενάγηση στο παλάτι της Κνωσού. Σε μόλις 4 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα, το βίντεο μέσα από μία εκπληκτική τρισδιάστατη απεικόνιση δείχνει πώς ήταν το παλάτι της Κνωσού στα χρόνια της ακμής του Μίνωα. 10.000 χρόνια πριν το παλάτι της Κνωσού ήταν ένα πολυτελές, εντυπωσιακό ανάκτορο που θα ζήλευαν μέχρι και μονάρχες της σύγχρονης εποχής. Λαξευτοί δρόμοι περιβάλλουν τα επιβλητικά, μεγαλοπρεπή, πολυόροφα κτίσματα...

 

 

fonts

 

Οι Έλληνες έχουν μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες της ανθρωπότητας. Δείτε πώς η επιρροή τους έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου από τους αρχαίους Έλληνες πόλεων-κρατών έως τη σύγχρονη εποχή.

Το κανάλι Ollie Bye στο YouTube ειδικεύεται στη δημιουργία βίντεο με χάρτες, όπου παρατίθενται η ιστορία πολιτισμών, αυτοκρατοριών, πολέμων κλπ.

fonts

 Ο Αριστοτέλης (384 ? 322 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και πολυεπιστήμονας. Τα έργα του αναφέρονται σε πολλές επιστήμες, όπως φυσική, βιολογία, ζωολογία, μεταφυσική, λογική, ηθική, ποίηση, θέατρο, μουσική, ρητορική, πολιτική κ.ά, και συνιστούν το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα στη Δυτική Φιλοσοφία.

Οι βιολογικές έρευνες και τα συμπεράσματά του είναι η πρώτη συστηματοποίηση των βιολογικών φαινομένων στην Ευρώπη. Η σκέψη και οι διδασκαλίες του Αριστοτέλη, που συνοπτικά περιγράφονται με τον όρο Αριστοτελισμός, επηρέασαν για αιώνες τη φιλοσοφική, θεολογική και επιστημονική σκέψη έως και τον ύστερο Μεσαίωνα.

 

fonts

 Ο Πλάτων ήταν ένας από τους πρώτους και μεγαλύτερους φιλόσοφους στον κόσμο. Ήταν ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη. Το έργο του με τη μορφή φιλοσοφικών διαλόγων έχει σωθεί ολόκληρο ενώ άσκησε τεράστια επιρροή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και γενικότερα στη δυτική φιλοσοφική παράδοση μέχρι τις μέρες μας. Κύριος οικοδόμος της φιλοσοφίας, οδηγητής είτε προάγγελος μεταγενεστέρων προβάσεών της, εμπνευστής άμεσα ή έμμεσα των σπουδαιότερων κοινωνικοπολιτικών οραματισμών.

fonts

popplet1
Στόχο του μαθήματος της Έκφρασης - Έκθεσης στις τρεις Τάξεις του Λυκείου αποτελεί η αποτελεσματική λειτουργία του μαθητή είτε ως δέκτη λόγου, ως αναγνώστη ή ακροατή, είτε ως πομπού ? ομιλητή και δημιουργού κειμένων. Η ανάγκη να επιτύχει ο εκπαιδευτικός το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο στόχο τον ωθεί να ανακαλύπτει νέες διδακτικές μεθόδους, ώστε να λειτουργεί δημιουργικά ο ίδιος και παράλληλα να δίνει ώθηση για την πρόσληψη γνώσης στους μαθητές του.

Σιατήρα Σταυρούλα, Φιλόλογος 3ου ΓΕΛ Καρδίτσας.
          Σχολική χρονιά 2014-2015

Περισσότερα...

fonts

logotehnia
Γενικός σκοπός της διδασκαλίας του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας θεωρείται (ΥΠ.Ε.Π.Θ.?Π.Ι. 200, σελ. 64) «η ενδυνάμωση της μορφωτικής επάρκειας, της επικοινωνιακής ικανότητας και της συναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών», εφόσον τα λογοτεχνικά κείμενα είναι «φορείς εθνικών, οικουμενικών και διαπολιτισμικών αξιών». Η διδασκαλία του αποτελεί μία σύνθετη επικοινωνιακή πράξη, που απαιτεί τη συμμετοχή του αποδέκτη ? αναγνώστη, είναι μάθημα και μάθηση, είναι βιωματική και αισθητική επαφή και όχι σχολαστική ? ανατομική ανάλυση. Σε αυτή τη βάση στηρίχθηκε το Διδακτικό Σενάριο με τίτλο «Η πορεία στο δρόμο και στη ζωή» που αφορά το ποίημα της Ελένης Βακαλό «Πώς έγινε ένας κακός άνθρωπος» των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄ Τάξης Γενικού Λυκείου. Οι μαθητές -τριες κλήθηκαν να διαβάσουν, να «προσπελάσουν» και να αποδώσουν με εικόνες το ποίημα, χρησιμοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Πολύτιμο εργαλείο ήταν το ToonDoo, που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ψηφιακού κόμικς και ηλεκτρονικού βιβλίου.

Σιατήρα Σταυρούλα, Φιλόλογος 3ου ΓΕΛ Καρδίτσας
          Σχολική χρονιά 2014-2015      

fonts

latsi
Από το 1997, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG υπό την αιγίδα και το συντονισμό του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκδίδουν κάθε χρόνο έναν τόμο αφιερωμένο σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού.

 Πατείστε εδώ για να δείτε τα βιβλία

ΙΕΠ Τράπεζα θεμάτων

trapeza thematwn

 

ΟΕΦΕ